Italijanima besplatan plac za fabriku tekstila u Apatinu

Bez autora
Jun 25 2013

Predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao je danas sa predstavnicima italijanske firme Fleš ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade radi izgradnje fabrike za doradu tekstila i farbanje. Smiljanić je ugovor potpisao sa direktorom Privrednog društva Fleš Robertom Vitijem. Investicija, koja uključuje izgradnju fabrike i farbare i drugih potrebnih građevinskih objekata i magacina, kao i nabavku opreme, mašina, hardvera i softvera, vredna je 26,6 miliona evra, a predviđeno je da u fabrici, koja će se graditi u kompleksu robno-transportnog centra, bude zaposleno više od 200 radnika. U Ugovoru je precizirano da Opština Apatin bez naknade ustupa građevinsko zemljište površine 128.972 kvadratnih metara shodno uredbama Vlade Republike Srbije o uslovima pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni manjoj od tržišne.

Italijanima besplatan plac za fabriku tekstila u ApatinuPredsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao je danas sa predstavnicima italijanske firme Fleš ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade radi izgradnje fabrike za doradu tekstila i farbanje.

Smiljanić je ugovor potpisao sa direktorom Privrednog društva Fleš Robertom Vitijem, objavljeno je na sajtu opštine Apatin.

Investicija, koja uključuje izgradnju fabrike i farbare i drugih potrebnih građevinskih objekata i magacina, kao i nabavku opreme, mašina, hardvera i softvera, vredna je 26,6 miliona evra, a predviđeno je da u fabrici, koja će se graditi u kompleksu robno-transportnog centra, bude zaposleno više od 200 radnika.

U Ugovoru je precizirano da Opština Apatin bez naknade ustupa građevinsko zemljište površine 128.972 kvadratnih metara shodno uredbama Vlade Republike Srbije o uslovima pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni manjoj od tržišne.

Društvo Fleš je dalo bankarsku garanciju u iznosu od 1.289.720 evra da će zaposliti 203 radnika na neodređeno vreme, koja će biti aktivirana u slučaju da ne dođe do zaposlenja, i isti iznos biti uplaćen na račun budžeta Opštine Apatin.

Pre potpisivanja ugovora Smiljanić se zahvalio Viti što se odlučio da tu veliku investiciju realizuje u Apatinu, iako su “u igri” bili i Subotica i Bačka Topola.

Smiljanić se zahvalio i direktoru Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Božidaru Laganinu, zbog toga što će ta institucija učestvovati sa po 5.000 evra za svakog zaposlenog radnika u budućoj tekstilnoj fabrici u Apatinu.

Viti je rekao da je Apatin za gradnju fabrike odabran zbog blizine velike reke Dunav i bogastva vode kojom Apatin raspolaže, a koja je u velikim količinama neophodna u procesu farbanja tekstila.

On je dodao da za rad ove fabrike nije dovoljna samo najsavremenija tehnologija, nego i kvalitetni ljudski resursi.

Ugovorom je je zabranjeno otuđenje zemljišta od strane Društva Flash Srb d.o.o. u periodu od šest godina, a ako nakon isteka tog perioda bude otuđeno zemljište, italijanska kompanija treba Opštini Apatin da plati tržišnu vrednost zemljišta, ali ne manje od 10 evra po jednom kvadratnom metru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik